Moeite met natuurlijke sunscreen? Dit moet je weten!

geplaatst in: Informatie | 0

Ben je op zoek naar een 100% natuurlijk zonnebeschermingsproduct wat vlug in je huid trekt en geen witte waas achter laat..?

Helaas, dit kan niet en bestaat niet.

We leggen je graag uit waarom het voor je eigen gezondheid en ook voor het milieu van belang is om voor een natuurlijke zonnebrand te kiezen.

 

 

Fysische versus chemische zonnefilters

Minerale UV-filter

Er is een groot verschil tussen fysische zonnefilters (in natuurlijke zonnebrandcrème aanwezig) en chemische zonnefilters.

Fysisch:
Een fysische (of minerale) zonnefilter bestaat uit anorganisch materiaal zoals zinkoxide.
Het is een natuurlijke huidvriendelijke UVA en UVB bescherming. Deze minerale UV-filter blijft op de huid liggen en reflecteert de UV-stralen. Het vormt dus een soort beschermingsschild, gelijk aan een steen. Hierop heeft UVA en UVB straling ook geen effect.

Chemisch:
In overige zonnebrandproducten worden chemische filters verwerkt. Weet dat dit zeer ingenieuze bewerkte ingrediënten zijn, die je huidbarrière binnen dringen en hier een filter vormen. UVA en UVB straling worden geabsorbeerd, omgezet in warmte-energie en afgevoerd via de huid. Met allerlei bijwerkingen tot gevolg zoals zonneallergie of hormoonverstoring.
Weet dat er naast de filters veel extra chemische ingrediënten nodig zijn om een zonnebrandcrème vlug te laten intrekken, niet te laten plakken en geen filmlaag achter te laten!

Als je kijkt naar chemische cosmeticaproducten in het algemeen, dan worden juist in chemische zonnebrandcrèmes veruit de meeste chemische ingrediënten verwerkt.

 

 

Onafhankelijk onderzoek

EWG (Environmental Working Group) heeft een onderzoek gedaan naar UV-filters en hun bevindingen in onderstaande overzichtelijke tabel gepresenteerd.

Als je op zoek bent naar goede en onafhankelijke informatie is dit een heel duidelijke no-nonsense website. Het EWG is een Amerikaanse non-profit, niet partijgebonden organisatie die zich inzet voor de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu. Klik op deze link voor het volledige artikel van de EWG (en bekijk de tabel hieronder voor conclusie):

 

Tabel UV-filters

 

Natuurlijk zijn er ook onderzoeken die het tegenovergestelde beweren. Het is wat dat betreft een beetje hetzelfde als roken in de jaren ’60… Maar nu in ’20, willen we een rookvrije generatie… 
Het ene onderzoek zegt dat er niets aan de hand is met chemische filters, en in een ander onderzoek wordt het in verband gebracht met kanker. Wat denk jezelf

 

 

Afsterven koraalrif

20200519 wit koraalrif

Wist je dat chemische zonnefilters ook schadelijk zijn voor de natuur?
Er is bewijs dat chemische filters sterk bijdragen aan het wereldwijd afsterven van de koraalriffen. 

Als je in Australië, Mexico of Nieuw-Zeeland op het strand chemische zonnebrand gebruikt en daarmee de zee in gaat, kun je een fikse boete krijgen. De chemische filters stimuleren namelijk de groei van bepaalde algen die het wit worden van het rif in de hand werken.

Bedenk je eens dat miljoenen mensen met chemische zonnebrand de zee in gaan. Dat zijn behoorlijk wat liters… 

 

 

Witte waas op je huid..?

Fysische zonnefilters zoals Zinkoxide en Titaniumoxide kunnen een witte waas achterlaten op je huid. Dit wordt versterkt of beperkt door de manier waarop je de zonnebrandcrème aanbrengt.

Voor de sunscreens van Diferencia geldt dat deze veilig zijn opgebouwd met o.a. zonnebloemolie en kokosolie. Voordat je de sunscreen aanbrengt, neem je een hoeveelheid ter grootte van een erwtje. Dit wrijf je tussen je handen tot een olieachtige substantie. Daarna breng je de sunscreen aan in het gelaat, hals of je lichaam. Op deze manier kun je de sunscreen goed uitsmeren en beperk je de witte waas enorm zodat het niet opvalt.

 

 

Misleiding

Ja maar, ik heb een natuurlijke zonnebrandcrème welke zeer makkelijk uitsmeert en ook vlug intrekt…

Echt waar?

Helaas is er veel misleiding, of het nu de drogist is, een leverancier of een vertegenwoordiger…
En zolang het woord natuurlijk niet wettelijk beschermd wordt voor cosmeticaproducten, zal dat ook altijd zo blijven.

Wil je het zeker weten? Hanteer dan deze checklist:

  • Is de zonnebrandcrème gecertificeerd met een keurmerk? Check dan waar dit keurmerk voor staat! Niet ieder ieder keurmerk is even streng over het wel of niet toelaten van chemische ingrediënten in een ‘natuurlijk’ product.
  • Check de ingrediënten. Op internet is heel veel informatie over cosmetica ingrediënten terug te vinden.
  • Check op nanodeeltjes. Zinkoxide wordt door sommige fabrikanten ook als nanodeeltjes in zonnebrandcrème verwerkt. Voordeel: de witte waas op jouw huid is minder sterk aanwezig. Nadeel: de deeltjes zijn zo klein, dat ze door je huid naar binnen dringen en daar kunnen zorgen voor giftige reacties. Kies dus voor non-nano!

 

Wil je nog meer informatie over onze sunscreens? Klik dan op onderstaand filmpje

 

 

Laat een reactie achter